Dit is geen blog

Fit is het nieuwe slank deel 2

Ik fiets net in de stromende regen van de sportschool naar huis.
(Ik geef je nu even de tijd om bovenstaande zin op je in te laten werken)
Inderdaad: regen, sportschool én fiets in één zin. Zo hoog had ik mezelf jaren geleden ook niet ingeschat.
Toen ik dit net besefte heb ik even stil gestaan (wel binnen) bij het feit wat ik bereikt heb afgelopen jaren, maar met name afgelopen maanden, qua leefstijl, lichaam en gezondheid.
Vandaag deel ik met jullie het vervolg op mijn blog Fit is het Nieuwe Slank van 5 maanden geleden. Leef ik nu nog steeds zo gezond en wat is het resultaat?

Mijn 5 ‘gouden regels’ voor een gezonde levensstijl:

Mijn gezonde levensstijl bestaat uit een aantal hoofdregels. Helemaal niet ingewikkeld maar het kost wel even wat aanpassingsvermogen. Inmiddels ben ik het gewend en is alles voor mij als vanzelfsprekend. Ik moet er zelfs niet aan denken om ‘maar’ twee keer in de week te sporten.

1. Geen pakjes & zakjes

In mijn voorraadkast kom je geen producten met E-nummers tegen zoals wereldgerechten, sausjes of bouillonblokjes. Er zijn hele gangpaden waar ik niet meer kom in de supermarkt. Alles maak ik zelf. En nee, dat is echt niet moeilijk. Gister at ik bijvoorbeeld zoetzure kip naar een recept van uit Paulines Keuken. Geen sausje uit een flesje, en toch klaar in een handomdraai.
Tip: zorg dat je een aantal producten gewoon standaard op voorraad hebt zoals (goede) olijfolie, witte wijn azijn, balsamico, sojasaus, honing, mosterd knoflook, uien en verse of gedroogde kruiden als koriander, basilicum, peterselie, oregano en munt.

2. Suikervrij 

Mijn voorraadkast is vrij van ‘gezonde’ tussendoortjes als ontbijtkoek, liga of volkoren kaakjes. Ook geen light frisdranken of 0% vet producten als optimaal of yoghurt met fruitsmaken.
Dit was even ‘afkicken’ maar na een paar weken zonder besef je pas wat een suikerbommen dit zijn en wat een negatief effect dit heeft op je lichaam en energielevel.
Iets lekkers maak ik altijd zelf en zoet ik met dadels, kokos, banaan of agavesiroop. Ik heb wel áltijd een paar repen pure chocola in huis.
Tip: je kunt in de stad steeds meer gezond zondigen. SUE food maakt suikervrije, lactose en glutenvrije lekkernijen zoals bounty’s, snickers of cheescake. Dit zijn de verkooppunten.

3. Zo min mogelijk zuivel

Klinkt een beetje gek om als Hollander geen Goudse kaas te eten of een glas melk bij je eten te drinken. Maar ik doe het echt niet. En nee, het is een fabel dat je dit ‘nodig’ hebt. Teveel zuivel kan zelfs negatieve effecten op je gewrichten, darmen & luchtwegen hebben. Melk vervang ik door plantaardige varianten als amandelmelk en als ik kaas eet, is het, met mate, geitenkaas (meer vitamienen). Om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen eet ik veel Griekse yoghurt en eieren. (geen magere kwark want daar zit weer suiker in).

4. Sporten, sporten sporten. 

Minimaal drie keer in de week kies ik een les op de sportschool die gericht is op krachttraining. Met krachttraining verbrand je achteraf namelijk langer vet dan met een conditietraining.
De lessen die ik volg:

 • BBB / BodyShape:   combi tussen kracht & uithoudingsvermogen
 • BodyBalance:           voor goede balans is veel kracht nodig
 • Brazilian BBB:          ‘for a nice booty… you must squat my dear!’

In het begin kwam ik wat aan doordat mijn vet werd omgezet in spieren. Maar nu langzamerhand neemt het gewicht af. En natuurlijk voel ik me veel energieker en lekkerder in mijn vel.

5. Zondigen

Eet ik dan echt nooit ongezond? Natuurlijk wel mallerd. Het liefst eet ik de hele dag door. En bij voorkeur chocola. Qua voeding houd ik de fameuze 80/20 regel aan. Dus 80% gezond, 20% minder gezond. En ja, die 20% is gewoon lekker een hamburger, pizza, stuk taart of patatje. Hoewel ik mezelf er van verdenk dat ik op 75/25 zit… Anyhoe, het gaan om balans.
Vanavond ga ik bijvoorbeeld uit eten dus is mijn ontbijt een havermout smoothie van amandelmelk, havermout, banaan en blauwe bessen en mijn lunch een bak Griekse yoghurt met suikervrije homemade granola en vers fruit.

Het effect van mijn ‘gouden regels’?

Ik ben echt geen slanke den met maatje 36 en zal dit ook nooit worden. Wat ik wél ben is gezond, fit en blij met mezelf. En dat is belangrijker dan je kledingmaat of aantal kilo’s op de weegschaal. Dus ja, effecten van mijn gouden regels zijn er zeker:

 • Meer energie: geen gezucht en gepuf als ik een trap op moet of niet bij mijn drinken kan. Ik heb continue een gezonde dosis energie. Ondanks dat ik met dit butweer toch ook wel graag onder mijn dekentje lig met een kop thee in mijn hand.
 • Hogere weerstand: ik kan mij eerlijk waar de laatste keer niet herinneren dat ik ziek, zwak of verkouden was. Ook geen hoofdpijn, buikpijn, nekklachten zonder verklaarbare redenen.
 • Buikspieren: Op een goede dag ben ik 5kg lichter dan vijf maanden geleden. Ja, ‘slechts’ 5 kilo maar dat is wel mooi 3cm bij de heupen en 4cm bij de buik. Bye bye vet, hallo buikspieren!
 • Zelfvertrouwen: ik voel me goed, ik zie er goed uit. Geen zon? Who cares! Ik straal harder dan de zon, maan & sterren bij elkaar.

Deze effecten zijn op basis van persoonlijk ervaring. Ik ben absoluut geen voedingsgoeroe die jou even vertelt wat de beste manier is om te leven. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij je prettig voelt van binnen én buiten. En ja, als ik nu in de spiegel kijk ben ik blij met wat ik zie en draai gewoon nog een paar extra rondjes om mezelf te bewonderen.

#transformationtuesday

Tot slot nog een ‘toetje’. Geïnspireerd door de vele #fitdutchies op Instagram is één van mijn guilty pleasures het maken van gymselfies. Die ik vervolgens nooit deel. But who cares. Enjoy :D

 

7 gedachtes aan “Fit is het nieuwe slank deel 2

 1. Myranda

  Tjakka! GEWELDIG Deborah! <3

  Zoals je weet ben ik het niet met al je "Gouden Regels" eens en zou ik sommigen ervan anders doen, MAAR…. wat jij beschrijft is waar het om gaat:
  Gezondheid, Energie en je prettig voelen in en met je eigen lichaam! TOP!
  #keepupthegoodwork(out) :-)

  1. Deborah Bericht auteur

   Zo, heb je even bijgelezen haha! Uiteindelijk gaat het er om dat je doet waar je je comfortabel bij voelt :)
   En die gymselfies, tsja…dat rood/paarse hoofd is niet mijn meest charmante look hehe.

 2. Myranda

  By the way….waarom deel je je gym-selfies niet?

  “Training, diet and getting in shape…. I like that shit!”

  :-)

  1. privat kredit gunstig kaufen

   SIGUEN TODOS AQUELLOS CAUSANTES DE LOS PROBLEMAS SOCIO-ECONOMICOS DE MEXICO:CARLOS SALINAS DE GORTARI VICENTE FOX ERNESTO ZEDILLO FECAL EPN COLDWELL AZCARRAGA JORGE HANG RHON FIDEL HERRERA THOMAS YARRINGTON EL GOBER PRECIOSO GAMBOA PATRON MANLIO FABIO BELTRONES… Y ahi sigue la lista

  2. kredit für haus selbständig

   Seems like is you are going to have a bulky case with the ANT+ sensor, you could have included a battery in the case. This triple role would really make it shine, A little more bulk for the added benefit of pretty much guaranteeing it would last through any ride……

 3. Myranda

  Ha, ha! Yep….ben weer bij!
  Heel leuk!

  Rood/paarse hoofd valt ten eerste HEUL erg mee, ten tweede hoort dat erbij en ten derde kun je jezelf dmv je filters ook gewoon blauw, groen of grijs maken. :-p
  Daarnaast is je hoofd ECHT niet het enige waar we naar kijken, en alles onder je hoofd is OOK al top! Dus. Dat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *