Nooit geween dat zelf granola maken zo makkelijk en zo lekker is! We zijn inmiddels weer door onze ontbijt voorraad heen dus heb ik een nieuwe aangelegd. Mocht er spontaan een hongerwinter uitbreken zitten wij voorlopig gebeiteld.
Granola lijkt op muesli maar dan met een twist. Je gebruikt nog steeds (zoveel mogelijk) onbewerkte ingrediënten maar roostert het in olie en honing zodat het een lekkere bite en belachelijk lekkere smaak krijgt. Hier vind je mijn persoonlijke, simpele favoriete recept.
Ingrediënten voor granola:
500 gram muesli AH basic*
500 gram ongebrande noten (macadamia, walnoten, pecan en hazelnoten)**
2 el agave siroop (of honing)
2 el kokosolie
1 tl speculaaskruiden (of kaneel)
50 gram rozijnen
50 gram cranberries
2 el cacaonibs
handvol kokosvlokken
*Lekker basic omdat ik dit op voorraad had. Normaal maak ik de basis zelf met havervlokken, pompoen en zonnebloempitten. Rooster deze dan wel mee in de oven!
** Noten koop ik op de markt daar zijn ze goedkoper dan in de supermarkt. De helft gebruik ik voor granola en de andere helft eet ik rauw als tussendoortje of in mijn havermout.
Benodigdheden:
Steelpannetje
Bakpapier
Grote kom
2 750 ml weckpotten. Gewoon omdat dat zo gezellig staat.
Stap voor stap bereiding granola:
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Hak alle noten grof en doe ze met tl speculaaskruiden in de kom
- Smelt de kokoslie met agave siroop in het pannetje
- Voeg het oliemengsel toe aan noten en mix het goed
- Schep de noten op de bakplaat en laat 20 minuten roosteren. Let op: iedere oven is anders. Schep halverwege even om en kijk of ze niet zwart worden.
- Voeg ondertussen de rozijnen, cranberry’s, kokos en cacaobibs in de kom bij de muesli.
- Laat de noten afkoelen en voeg daarna toe aan de rest. Je kunt de granola wel een week of twee bewaren in een afgesloten weckpot.
Tips & variatie:
Fijne aan deze baksels is dat je ook hier alles erin kunt mixen wat je lekker vindt zoals gedroogde ananas, perzikken, dadels maar ook kruiden.
Maar wat een goed begin van de dag! Heerlijk met volle Griekse of geitenyoghurt en vers fruit! Nu al zin in morgenochtend….
Lekkah! :-)
Tip voor jou (terug): Magere kwark i.p.v. yoghurt! (Voor de extra eiwitten!)
Haha, thanks. Overigens kies ik voor Griekse Yoghurt omdat in de magere kwark in de supermarkt vaak suikers zijn toegevoegd. Aantal eiwitten en (goede) vetten is nagenoeg gelijk.
Hi, i think that i noticed you visited my site thus i came to “return the desireâ€.I am trying to in finding issues to enhance my website!I suppose its adequate to make use of some of your ideas!!
Per Luminol n. 13 Comunque no, si vede che mi sono espresso male: nessuna tendenza a fare il pastore. Il pastore non può permettersi di fare la cosa che a me interessa di più – ascoltare le storie di quelle che (se usiamo la metafora del pastore) dovrebbero essere le pecore.Credo che la mia massima ambizione di potere potrebbe essere quella di fare il libero consulente non retribuito di tanto in tanto. Cosa che giustamente non interessa a nessuno.Miguel Martinez
Top! Als je dat al bekeken hebt, dan zit je helemaal goed! :-)
Pingback: Fit is het nieuwe slank deel 2 | Dit is geen blog