Dit is geen blog

Fit is het nieuwe slank!

20150325 - Fit is het nieuwe slank header 1018x640Fit is he nieuwe slank; dé gezondheidstrend van dit moment en dit keer doe ik gezellig mee!
Slank zal ik nooit worden, zo ben ik niet gebouwd, en Atkins, Dr. Frank, Weight Watchers of het Kokosnootdieet (het bestaat!) zijn niet aan mij besteed. Eerlijk gezegd ben ik anti-diëten. Het zijn snelle oplossingen zonder lange termijn resultaten. Je weet wel, jojo-en. Gewoon niet doen, wees lief voor je lijf!

Levensstijl aanpassen

Martien en ik houden van eten, lekker & veel. Het liefst buiten de deur. En ik ben verslaafd aan chocola. Of eigenlijk alles wat zoet is en in mijn holle kies past.
Januari 2013 was het dieptepunt. Volgevreten van de feestdagen, moe als ik een trap op liep en de foto’s van onze rondreis door Peru wilde ik liever aan niemand laten zien. Ik kijk niet graag in de spiegel, wat ik zie staat me niet aan; ik ben te dik en voel me ongezond.
Tijd voor actie maar graag wel zo makkelijk mogelijk; geen calorieën tellen, koolhydraten schrappen of leven van 1 appel per dag. Ik heb al genoeg aan mijn hoofd.

Ik durf er eigenlijk niet voor uit te komen maar we kochten een boek van Sonja Bakker. De meest exotische variant over een reis door Afrika want met teveel AGV-maaltijden grijp ik van ellende naar de marsrepen.
We schroeven de bezoekjes aan de sportschool op en voilà na 12 weken en een berg vervloekte gekookte wortelen zijn we beiden wat kilo’s kwijt. Nou ja, wat… ik ging van 103,5 kg naar 90kg.
Stel jezelf eens 13kg kipfilet op één hoop voor? Ja, iieeuw.

Ik wil nog meer afvallen, maar vind geen discipline. Dan niet, ik ben tevreden. Ik heb net allemaal nieuwe kleding gescoord waarin ik op Curaçao ronddartel alsof ik het nieuwste Victoria’s Secret model ben.

Niet meer afvallen maar fit worden.

Tijdens mijn mentale rollercoaster ride vind ik een uitlaatklep in Thaiboksen. Wees gewaarschuwd, mijn linkerhoek komt aan en hard! Boksen is een complete body & mind workout met soms wat blauwe plekken. Die neem ik op de koop toe want die skinny jeans zit ine
ens een stuk mooier.
De reguliere bezoekjes aan de sportschool worden verdubbeld. Drie, soms vier keer in de week; fitness, bodyshape, thaiboksen of een uurtje op de bokszak rammen. Ik zweet mijn frustraties eruit en maatje 31 spijkerbroek laat zich gewillig over mijn billen glijden (Ok, wel stretch maar hij kan dicht dus dat telt!)

Weg van pakjes&zakjes.

De kilo’s gaan echter niet weg en mijn vetpercentage staat nog steeds op standje ‘zwaar overgewicht’. Ja, hoe dan? Vraag ik me ook af.
Ok, misschien moet ik een andere weegschaal kopen maar ik richt me op mijn voeding, daar is het eerder mee gelukt. Mijn kleding vertelt vanzelf of ik uitdij of krimp.

Sinds eind vorige jaar ben ik bezig met alternatieven zoeken voor koken zonder ‘pakjes & zakjes’ (smaakversterkers als E-621 zorgen dat je niet weet wanneer je vol zit en dus blijft eten). HelloFresh is een uitkomst; variatie in vlees, vis, vegetarisch met gezonde & natuurlijke producten en geen stress meer op de vraag ‘wat eten we vandaag’.

Avondeten: check! Blijft over: ontbijt, lunch en tussendoortjes. Superfoods zijn hip dus die laat ik zeker niet aan mij voorbijgaan. Mijn voorraadkast staat vol met havermout, ongebrande noten, gojibessen, kokosolie, chiazaad en rauwe cacaonibs.
Vrijwel geen één gezondheidsclaim van superfoods is wetenschappelijk onderbouwd en ik ben zelf ook sceptisch. Ik gebruik alle producten met mate voor afwisseling en variatie. Heeft het dan ook nog positieve effecten is dat mooi meegenomen.

Sugar, sugar, honey!

Mijn test met ‘suikervrije chocolade’ geeft het al een beetje weg; ik ben ook aan het experimenteren met suikervrij eten. Ok, die citroentaart van Gauchos van het weekend was misschien niet helemaal suikervrij. Of de mayo bij de patatjes…
Maar we weten allemaal dat suiker slecht voor je tanden is, zorgt voor overgewicht en diabetes. Ons lichaam heeft (ongeraffineerde) suiker nodig maar de mate waarin wij (geraffineerde) suiker binnenkrijgen is niet gezond. We zijn verslaafd.

havermoutje

De magere kwark vervang ik door geitenyoghurt, halfvolle melk door amandelmelk (ongezoet!), eet havermout in plaats van een beschuitje fruithagel en de ‘gezonde’ tussendoortjes als Snelle Jelle ‘minder suiker’ heb ik verbannen. Behalve chocola maar dan alleen van minimaal 85% cacao.

De verschillen tussen rietsuiker, palmbloesemsuiker, agave- of ahornsiroop zijn mij iets te technisch maar suiker blijft suiker. Heb ik het tóch nodig, ga ik voor de meeste natuurlijke variant of gebruik noten en fruit.
Mijn lichaam gaat in ontgiftingsmodus en geeft mij enorme hoofdpijn. Waar is de CocaCola en reep chocola als je ze nodig hebt?! Want hoofdpijn betekent voor mij dat ik een lage bloedsuikerspiegel heb en dus suiker moeten eten… (Verslaafd, iemand?)

Na een paar dagen is het over en zijn mijn ‘cravings’ naar suiker en ongezond eten minimaal. Die hoofdpijn krijg ik nu wanneer ik te veel suiker eet. Wat een troep.

Lekker wijf!
Eerlijk (of eigenlijk niet), gezond eten is duur. Mijn portemonnee is inmiddels leeg maar ik voel mij gezonder en fitter dan ooit. De griep of zelfs de kleinste verkoudheid zijn aan mij voorbijgegaan deze winter en ik heb energie om de Mount Everest mee te beklimmen. Ja, ik geloof wel in de effecten van superfoods & suikervrij eten. In de juiste hoeveelheden en als onderdeel van een gevarieerd dieet. Dat patatje laat ik echt niet altijd staan. Maar wel vaker, mijn lichaam heeft er gewoon geen trek meer in.

Ik val (nog) niet af, maar in combinatie met mijn stelselmatige trips naar de sportschool neemt mijn lichaam op dit moment vormen aan waarvan ik denk als ik in de spiegel kijk; ‘Wat ben jij een lekker wijf!’

 

7 gedachtes aan “Fit is het nieuwe slank!

  1. Myranda

    Ha, ha! Tips zat, maar volgens mij heb je de smaak goed te pakken en dát werkt altijd! :-)
    Dus tip voor dit moment: RUSTdagen inlassen (qua sporten)!!! #nojoke #ervaringsdeskundige ;-)

  2. Pingback: Fit is het nieuwe slank deel 2 | Dit is geen blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *